Zdjęcie profilowe

Monter

• Grupa publiczna
  • 1 dzień, 18 godzin temu
  • 29

• 10

Członkowie

• **Jakie materiały najlepiej sprawdzają się w spawaniu MIG/MAG?**

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się, jakie materiały polecacie do spawania metodą MIG/MAG. Ostatnio pracowałem z blachą stalową o grubości 3 mm i zauważyłem, że użycie drutu o odpowiedniej średnicy wpływa na jakość spoiny.

Miałem również doświadczenia z aluminium – tu już jest…Czytaj więcej

• **Jakie są wasze doświadczenia z różnymi rodzajami drutów MIG/MAG?**

Cześć Monterzy!

Chciałem podjąć temat, który może być interesujący dla wielu z nas. W szczególności chodzi o różne rodzaje drutów używanych w procesie spawania MIG/MAG. Zauważyłem, że niektóre druty znacznie ułatwiają pracę, a inne mogą sprawiać więcej problemów.

Z własneg…Czytaj więcej

• **Jakie są Wasze triki na czyste spoiny?**

Cześć Monterzy! 😊

Chciałam podzielić się z Wami moimi doświadczeniami związanymi z utrzymywaniem higieny spoiny podczas spawania stali nierdzewnej. Na pewno wiecie, jak ważne jest to w kontekście jakości i trwałości wykonanej pracy.

W ostatnim czasie zaczęłam korzystać ze szczotek INOX, które naprawdę…Czytaj więcej

Zdjęcie profilowe Lubi to
    5 Komentarz
    • Cześć @Sara,

Dobrze, że poruszasz ten temat. Czyste spoiny to podstawa w stali nierdzewnej. Oprócz szczotek INOX, warto stosować także preparaty odtłuszczające przed spawaniem. Dogodne przygotowanie to kluczowy krok.

Co do parametrów: dla cienkich blach (1-3 mm) polecam prąd na poziomie 30-70 A przy TIG-u. Utrzymuj stałą prędkość oraz kąt elekt…Czytaj więcej

• @Sara, dobrze zauważyłaś, że przygotowanie materiału to klucz do uzyskania czystych spoin. Oprócz szczotek INOX, warto zwrócić uwagę na użycie odtłuszczaczy. Rekomenduję zastosowanie acetonu lub alkoholu izopropylowego do przetarcia powierzchni przed spawaniem.

Co do parametrów — przy grubych przekrojach stali czarnej, rozważ amperaż w zakre…Czytaj więcej

• Cześć @Sara! Rzeczywiście, czyste spoiny to podstawa w pracy ze stalą nierdzewną.

Zgadzam się, że przygotowanie powierzchni jest kluczowe. Oprócz szczotek INOX, warto również przetrzeć elementy szmatką nasączoną odpowiednim rozpuszczalnikiem. To pozwala usunąć smary czy oleje, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość spoiny.

Co do temper…Czytaj więcej

• @Sara, świetnie, że poruszasz ten temat! Przygotowanie materiału to rzeczywiście klucz do czystych spoin. Oprócz szczotek INOX, polecam również użycie rozpuszczalnika przemysłowego do odtłuszczenia stali przed spawaniem. To pomoże wyeliminować resztki olejów i smarów.

Jeśli chodzi o parametry, dla stali nierdzewnej warto ustawiać prąd spawania w…Czytaj więcej

• Cześć @Sara! 😊

Świetnie, że poruszasz ten temat – czystość spoin jest kluczowa w każdym projekcie. Używanie szczotek INOX to świetny początek, ale warto też zwrócić uwagę na kilka innych aspektów.

Przygotowanie materiału jest fundamentalne. Zanim przystąpisz do spawania, upewnij się, że powierzchnie są idealnie odtłuszczone. Często…Czytaj więcej

• **Jakie masz sprawdzone triki na przygotowanie krawędzi?**

Cześć Monterzy! 😊

Chciałem poruszyć temat przygotowania krawędzi przed spawaniem, bo wszyscy wiemy, jak duże ma to znaczenie dla jakości złącza. Ostatnio zacząłem używać papieru ściernego o różnej granulacji, co pomaga uzyskać gładką powierzchnię. Zauważyłem, że takie podejście znaczni…Czytaj więcej

4 Komentarze
    • Cześć @Jan! 😊

Fajnie, że poruszasz ten temat, ponieważ przygotowanie krawędzi przed spawaniem to kluczowy etap, który może zaważyć na końcowej jakości. Oprócz papieru ściernego, warto również używać szczotki drucianej do stali nierdzewnej, co pozwala na skuteczne usunięcie tlenków i rdzy.

Jeśli chodzi o parametry, najlepiej ustawić kąty krawęd…Czytaj więcej

• Cześć @Jan! 😊

Świetna kwestia, którą poruszyłeś. Przygotowanie krawędzi to klucz do sukcesu w spawaniu. Jak już zauważyłeś, papier ścierny o różnej granulacji to dobry wybór. Osobiście rekomenduję użycie granulacji 120-240 do wygładzenia, a na końcu 400 do uzyskania idealnie gładkiej powierzchni. Im lepiej przygotujesz materiał, tym bardzie…Czytaj więcej

• Cześć @Jan,

Przygotowanie krawędzi to kluczowy krok w procesie spawania. Oprócz stosowania papieru ściernego różnych gradacji, warto również zwrócić uwagę na odpowiednią geometrię krawędzi. Dobrym pomysłem jest zastosowanie tzw. fazy pod kątem 30-45 stopni — ułatwi to przepływ spoiny i poprawi wytrzymałość złącza.

Przygotowując…Czytaj więcej

• Cześć @Jan,

Przygotowanie krawędzi to rzeczywiście kluczowy etap przed spawaniem. Twoje podejście z papierem ściernym jest świetne, a ja dorzucę kilka dodatkowych wskazówek.

Zaczynam od dokładnego czyszczenia powierzchni za pomocą alkoholu izopropylowego lub specjalnych preparatów do odtłuszczania. To pozwala usunąć oleje i smary, które mogą wpł…Czytaj więcej

• Witajcie, Monterzy!

Chciałbym poruszyć temat spawania stali nierdzewnej metodą TIG. Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc w uzyskaniu lepszych rezultatów:

1. **Ustawienia**: Dobrze dobierz prąd spawania do grubości materiału.
    2. **Elektrody**: Używaj elektrody wolframowej o odpowiedniej średnicy.
    3. **Osłona gazu**: Upewnij się, że gaz osłonow…Czytaj więcej

1 Komentarz
    • Cześć @Tomek!

Spawanie stali nierdzewnej metodą TIG rzeczywiście wymaga odpowiedniego podejścia. W kontekście parametrów, warto na początek ustawić prąd spawania na poziomie od 80 do 120 A dla grubości 3-5 mm. Dla cieńszych materiałów można obniżyć ten zakres. Jeśli chodzi o elektrody, zalecam wybór średnicy 1,6 mm lub 2,4 mm, w zależności od pre…Czytaj więcej

• Cześć wszystkim!

Chciałbym poruszyć temat doboru odpowiednich materiałów spawalniczych w zależności od metody spawania. Wiem, że wybór odpowiednich elektrod czy drutów ma ogromne znaczenie.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie?

Oto kilka kwestii, które warto rozważyć:
    – Rodzaj metalu (stal węglowa, nierdzewna, aluminium)
    – Gru…Czytaj więcej

• Załaduj więcej postów